Stort grattis till antagningen och välkommen till HTS! 

Vad kul att du valt att plugga i Lund! 

På Humanistiska och teologiska studentkåren företräder vi alla studenter som läser något av de humanistiska eller teologiska ämnena. På kåren sker utbildningsbevakning för att stärka dina rättigheter som student och för att ge universitetet studenternas perspektiv på utbildningen. Vi har även sociala evenemang för att bidra med forum att träffa vännerna utanför föreläsningssalarna. Det är mycket som händer på kåren och vi hoppas att du kommer hitta en del som fångar ditt intresse. 

För att ge nya studenter av humaniora och teologi en kickstart in i studentlivet arrangerar HTS en novischperiod i varje terminsstart. Mer information om denna hittar du här!

Har du några som helst frågor så skicka ett mail till exp@hts.lu.se

 

Studentlund

 
En del av_ ett medlemskap _colour.png
 

Du går med i HTS genom att gå med i Studentlund. Studentlund är ett samarbete mellan Lunds nationer, kårer och Akademiska Föreningen, och ett medlemskap i Studentlund ger dig tillgång hela studentlivet med allt vad det innebär till exempel spex, körer, nationsluncher och -klubbar, arbetsmarknadsdagar, påverkansarbete och studentbostäder. Mer information om Studentlund hittar du på www.studentlund.se

 

Bostad

Att hitta bostad i Lund kan ibland vara knepigt, men Bopoolen.nu listar sätt som hjälper på vägen:

1. När antagningsbeskedet kommer, gå med i Studentlund och ställ dig i AF bostäders bostadskö. AF bostäder förser närmare 6000 Lundastudenter med tak över huvudet. I början av terminen brukar de tillämpa novischförtur till flertalet bostäder. 

2. Vänd dig till din nation. I början av terminen brukar även nationerna lotta ut bostäder till Novischer. Nationerna har även de en bostadskö du kan ställa dig i. Tillvägagångssättet för hur du får bostad på nation varierar dock, så vänd dig till din nation. 

3. Gå in på Bopoolen.nu. Bopoolen är en sida för andrahandsuthyrning och drivs av Lunds Universitets Studentkårer. Här kan du lägga upp en egen annons och svara på andras. Här finns även information om hyresavtal och lagar som reglerar andrahandsuthyrning och vägledning för både bostadssökande och uthyrare.

4. Vänd dig till stiftelser. I Lund finns det ett antal stiftelser som förser studenter med boende. Ett tips är att höra av sig till dem och fråga hur det går till i deras stiftelse. 

5. Hör om du kan bo hos en vän de första veckorna. Det brukar lugna ner sig och är lättare att hitta bostäder när man kan träffa hyresvärden. För de allra flesta löser det sig. 

6. Titta utanför Lunds stadsgränser. Det finns flera städer och orter inom pendlingsavsånd!  Avstånden i Skåne är små och det går oftast bra att åka kollektivt. Ofta är hyran lägre och det är lättare att hitta bostad i början av terminen.  

7. När du väl har fått en bostad så kan du ibland söka bostadsbidrag från Försäkringskassan. Bidragen kan vara välbehövda för att dryga ut kassan, men var noggrann med vilka villkor som gäller. Du kan bli återbetalningsskyldig om du tjänar för mycket vid sidan om. För att få bostadsbidrag måste du vara folkbokförd där du bor.   

 

KOM IHÅG! Det finns personer som försöker utnyttja den stundtals svåra bostadssituationen. På Bopoolen.nu finns det listor på namn bedragarna tar och tips på hur du inte blir lurad.